Vin spumant-Imperial

Vin spumant-Imperial


Valabilitate: Valabil

Preț: 50 RON / sticlă

Vin Spumant

Vinurile spumante sau vinurile neliniștite diferă de vinurile linistite pentru că, după o prima fermentare au avut și fermentarea doua. Aceasta este provocată prin introducerea de substanțe zaharine și drojdie în vinul linistit, pentru a produce prinderea de spumă. In acest sens Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj folosește metoda clasică sau champenoise.

Metoda Classică sau Champenoise: prin aceasta metodă, foarte difuzată în Franța chiar din anii ‘60, aceste substanțe menționate mai sus sunt introduse in vin sticla cu sticla. Dupa care, sticlele trebuie sa ramana culcate pentru o perioada intre 18 si 30 de luni. Din acest moment, începe ceea ce francezi numesc “remuage”. Adică, sticle trebuie să fie inclinate periodic cu o înclinație de cate 1/8, pana cand ajung revoltate in jos, și trebuie să dea afară rămășițele.
Pe vremuri se scotea direct dopul, acum exista metode mai rafinate.

Trebuie sa spunem ca, din punct de vedere tehnic, nu exista nici o diferinta intre Metoda Classica si Champenoise. Doar ca, se poate numi cu termenul francez, doar daca produsul este creat in regiunea Champagne.
Rezultatul care se obtine este un vin Spumant complex, cu un amestec de arome foarte interesant. Se vor simti foarte mult arome venite de la drojdie, uneori mai mult decat aromele de struguri. Asta pentru ca, permanenta indelungata in sticle le face sa se lege bine cu bule formate.